Friday, January 30, 2009

Vecka 5


Den här veckan blir det ännu mer fusk fast ändå inte. Jag bestämde mig i början på veckan att jag skulle dokumentera vardagliga miljöer och närbilder. En sån plats är vår stormarknad som vi är alldeles för ofta på. Jag hämtade Benjamin och en kompis på skolan och sen vidare för att plocka upp Miriam hos sin dagmamma eller reserven. Båda bor på landet så det är vackra vyer jag får se både morgon och eftermiddag Ja, vi bor ju också på landet och skolan ligger bredvid en hästhage. Vår gata är bilden längst ner till vänster - det gula huset är vårt.

Det är många turer i veckan mellan jobb, skola och dagmamma. Mycket av våra viktiga samtal förs också i bilen på väg nånstans. Det är då man har tid att koppla och prata om livet.
Just nu är det mycket blöta overaller, torka vantar på elementet och stövlarna i skotorken. Mamman går ständigt omkring med sin älskade tekopp. En helt vanlig vecka i fam Anderssons liv.
Nu ska jag packa för att åka på scraphelg hos Helene i Stockholm. Det ska bli så fantastiskt roligt!!!

Thursday, January 29, 2009

Snorkel från Cosmo Cricket

Cosmo Crickets Snorkel innehåller sju st papper. Det är dubbelsidiga papper och två av dem innnehåller borders och olika rutor. Det är en färgglad serie och alla papper gör en så glad. Det är sommartema som namnet avslöjar. Hela serien är en hyllning till sommar, sol och semester med mycket bad. Papperen är tjocka och mönstret är lite slitet. Helt underbart med andra ord!!

Miriam dotter ville göra som framsidan på tidningen och jag skulle ta kort. Jag har framkallat bilderna med bara munnarna röda för att skapa lite absurd känsla. Det röda på papperet passade perfekt. Jag har använt både fram och baksida till den här layouten och för att lyckas med det skar jag ut en ruta bakom fotot. Papperet heter Boardwalk.


Enkelt och fokuserat på fotot. Ett minne från veckan med is här i vårt samhälle. Texten i härliga färger finns på borderpapperet tillsammans med många andra underbara citat.


Till det här fotot ville jag frossa i gult. Thickersbokstäverna och de gula grejerna är utklippta från det papperet som heter Current. Solen finns på papperet med olika små kort på.
Mera gult med det här papperet och olika journalingrutor från papperet ovan.

Mera gult med det här papperet och olika journalingrutor från papperet ovan. Här blev det en tokfrossa i små bitar från borderpapperet och kortpapperet. Fotot gör mig så glad så glada mönster och uttryck passade perfekt.


Det här papperet heter Schools Out och är fullt av fiskar i alla färger. Jag tyckte att fotona på min duschande fisk till son passade bra. Jag har använt en bit kollegieblockspapper som bakgrund för fotona. Bokstäverna är thickers från American Crafts och hjärtat från Heidi Swapp.

Sunday, January 25, 2009

Vecka 4


Den här veckan har jag fuskat för jag gjorde klart bilden igår. Men det får jag ju för jag tar ju bilder från veckan och inte varje dag. Jag har också varit väldigt medveten när jag satte ihop bilderna där jag ville ha två färgbilder och resten svartvita.

Den här veckan har varit väldigt vardaglig med mycket tid hemma. Det verkar som vi verkligen behövt det för alla har varit så trötta. Jag myser i soffan och samma kväll får vi besök av rådjur i trädgården. Pannkakor till kvällsmat på tisdag och badhusbesök på onsdagen. Just detta badhusbesök och fotot på de upphängda badbyxorna har en egen konstig historia. Benjamin som tog Kandidaten i somras lyckades inte bli godkänd på 10 m ryggsim. Varför - antagligen för att det var så kort sträcka så att han knappt behövde ta några simtag. Badpersonalen tyckte inte att han gjorde några bentag vilket han säkert inte gjorde - men kan man simma så bra som han så behövs inte det för 10 m. Hur som helst så ringde mamman och pratade med den ansvarige så at han slipper åka tillbaka för att träna.

Resten av veckans bilder handlar om påklädning i hallen, frukost, tvättsortering, make med telefon i högsta hugg och så en massa lek och bråk under helgen. Tänk - nu har vi tre barn som bråkar med varandra!

Saturday, January 24, 2009

Gladfoto på tvätten


Idag blev det läge att ta ett foto jag ofta drömt om. I och med barnens intåg i vår familj har kläderna blivit så färgglada. Jag blir så glad av alla färgsprakande kläder och faktum är att jag själv vågar använda mer och mer färg. Idag var det klädsortering så jag passade på att ta ett foto.

Nya stämplar från Forma Hantverk

Forma Hantverk har släppt några nya stämplar. En av dem är en jättefin blomranka som jag skapat med på den här layoten. Jag har stämplat med distressdyna grönt på grönt och sen rött på orange. Jag klippte ut några orange blommor och klistrade på det stämplade på tagen för att skapa lite liv i mönstret. Det gröna med prickar är också från Forma Hantverk medans det andra är urgamla men fina.

Thursday, January 22, 2009

Scrappat med skräp

Gjorde två layouter för ett tag sen där jag använt rester från scrapbookingprodukter. Vi har på Scrappiz kört ett återvinningstema under december och januri.

På den första har jag använt två tjockare ark från stickersförpackningar. Den ena från MM och den andra från Sassafras.

På den andra layouten har jag använt resterna av ett chipboardalfabet. Jag sattett overlay bakom och så ett litet foto. Först hade jag tänkt ha arket som en dekoration men det var precis 6 x 12 så det fick bli bakgrund istället. Det är verkligen kul att hitta på nya sätt att använda sitt skräp på ett kreativt sätt.

Tuesday, January 20, 2009

Får man tycka om en så misslyckad bild?

Det här fotot tog jag i söndags då Hällestads teatergrupp hade föreställning. Peter var med som musiker, sångare och skådespelare. Benjamin var också med som gruppens trummis och han var så duktig. Han är en helt sanslös naturbegåvning på trummor. Det var med stor spänning som vi skulle få se föreställningen. Det var en bra och tankvärd föreställning med temat de sju dödssynderna och jag var både stolt mamma och fru.

Tyvärr satt musikerna bakom en skärm så det var omöjligt att fota. Under sista låten gick jag fram i alla fall med kameran och testade att smygta. Det var alldeles för mörkt och massa grejer ivägen men jag tryckte av. Benjamin tittade upp på mig och såg så stolt och glad ut. Bilden blev helt knasig men ändå så gillar jag den. Jag tog en med blixt också då den första kändes helt misslyckad. Ni får se båda bilderna och kanske är det så att de båda tillsammans berättar historien om hans spelglädje.



Monday, January 19, 2009

Mys i TV-soffan


Idag har jag varit så trött, så trött. Jag behövde verkligen få krypa upp i soffan en stund och bara mysa med täcke och tekopp.

Jag har äntligen testat en fotoidé som jag sett Ali Edwards göra ofta. Jag har ställt kameran på stativ och satt mig själv tillrätta. Jag hann bra på de 20 sekunderna. Jag har använt mitt 50 mm objektiv utan blixt. Tiden blev lång men jag satt så still jag bara kunde.

Sunday, January 18, 2009

Vecka 3

Det är fascinerande att det är svårt att välja bilder trots att det är en vecka utan att något särskilt händer. Det är nog så att när man får upp ögonen för livets skatter som finns där varje dag blir livet rikare.

Den här veckan har varit mycket vardag med hemmaliv. Isen är borta och vi sörjer varje gång vi åker förbi. Miriam och jag var på scrapträff i Linköping. Benjamin och Peter spelade upp teater hela helgen. En vanlig, härlig, kreativ och mysig vecka.

Friday, January 16, 2009

Stressfri promenad hem


Idag hade jag ingen bil hemma vilket betydde att Peter var tvungen att hämta Miriam. Jag kunde därför i lugn och ro möta Benjamin när han gick hem från skolan. Det är så härligt att gå sitt barn till mötes och se det komma på långt håll. Han gick och pratade med en kompis och det var mysigt att gå bredvid och lyssna på dem.


Thursday, January 15, 2009

Benjamins praktiska tips


Benjamin har löst problemet med stenhård glass när man tar fram den från frysen. Man vill ju äta den så fort som möjligt och då är hårtorken ett perfekt hjälpmedel.


Creative Café från Scrapaddicted

En av de stora succeerna från förra året var Creative Café som Scrapaddicted hade hela sortimentet ifrån. Det bestod av flera produkter som matchade varandra. Det bästa var att det gick att köpa i mindre mängder till ett bra pris.

Nu har det kommit nya produkter som matchar förra årets och du hittar dem här.

Jag fick ju ett paket för en vecka sen och det var just Creative Café produkter och från serien Lucky. Den färgskalan är lite dovare och murrigare till skillnad från Spirit som är mer krispig. Det som är så härligt med dessa produkter förutom att de matchar och är i fina färger är just att man har råd att frossa som jag gjort med tex knappar.

Jag har skapat fyra layouter med sommarminnen.



Wednesday, January 14, 2009

Kvällsdusch

Det är så roligt att smyga runt med kameran hemma. Först suckade han när jag kom med kameran i badrummet men när jag försäkrade om att det inte skulle synas några ädla delar tyckte han att det var ok. Det blir så läckert att frysa vattendropparna med blixten. Bilderna går att klicka på så det blir lite större.

Jag har också lärt mig att lägga in ett copyrightmärke!!!

En rosa skisslayout



Jag har börjat göra layouter till SWEscrapbooks skissutmaningar igen vilket är så roligt. Jag är väldigt förtjust i Helenes skisser och de triggar igång min skaparglädje.

Den här gången är det en enkel layout med Miriams födelsedagspresent från farfar. En hysterisk rosa discobil som fortfarande håller. Alla barn bara älskar den när den sätter igång att snurra runt och spela musik. Layouten bestar av bara rosa cardstock och glitterlim. Rosa dymo och ett rosa hjärta som dekoration.

Tuesday, January 13, 2009

En av de bästa filmerna jag sett


Imorrn ska jag visa Salaam Bombay för mina nior. Det är verkligen en av de bästa filmerna som gjorts. Jag ryser bara jag hör melodin till den trots att jag sett dem många gånger. Jag har inget bra tips för er som vill se den för den är slut på förlag. Skulle du hitta den på en riktig DVD så ropa på mig!!! Jag har en inspelning från TV som en kollega nu räddat ner på DVD.

Eftermiddagsliv hos oss

Lyckades fånga mina barn på sina rum idag. Benjamin satt vid sitt skrivbord pysslandes och ätandes macka. Det är så härligt rörigt på hans bord med all möjligt som är bra att ha. Han trivs att sitta där och greja när han väl gör det men glömmer liksom bort hur mysigt det är mellan varven.



Miriam var sur över att hon inte fick spela tv-spel på en hel timme så hon stod och surade vid fönstret. Hon kan verkligen sura som ingen i familjen och gör det länge.

Sunday, January 11, 2009

Miriams fotolift

I början på veckan så hade jag kameran framme och så började Miriam dra i mig till toaletten. Där finns det en hög med tidningar bla Fototidningar. - Jag vill göra en sån här, sa hon och drog upp tidningen framför ansiktet. Hon hade suttit många gånger på toaletten och tittat på bilden och fascinerats av ansiktsuttrycket. Hon tog bort tidningen och gjorde några miner med munnen som jag fotade. Jag fattade inte först hur likt det var utan såg det när jag tog upp bilderna i photoshop. Först tänkte jag ta om dem för skärpan blev inte den bästa men jag har bestämt mig nu för att låta spontaniteten segra framför perfektion. Jag har skapat en egen absurd känsla genom att bara låta munnarna vara färglagda.

Det är roligt i alla fall att hon har så mycket egna idéer. Jag ska föreslå andra fotoliftningsprojekt som jag hoppas hon nappar på.

Vecka 2 i bilder


En vecka full av vardag och möten med människor vi tycker om. Benjamin har ätit pencillin hela veckan för sin öron. Han är så duktig på att svälja tabletter så vi tog det i den formen. Vi fick också ta hjälp av fritapersonal för att få i sig tabletterna mitt på dagen.
Farmor och farfar har varit på besök och de diskar och spelar spel vilket är väldigt uppskattat av oss alla. För Benjamin var det skridskor varenda lediga stund. Vår extra tjej var hos oss i helgen och vi gjorde en utflykt till min syster med man och barn. Veckan avslutades med en härlig födelsedag.

Min födelsdag idag!


Idag fylller jag 38 år. Jag blev väckt av ljus, tårta och paket. Tårtan var en Brietårta och i paketet fanns det mörk choklad och konsertbiljetter. Vi är inte säkra på om vi ska gå på den grejen men jag blev väldigt glad över tanken. Stackars maken tycker att han är så dålig på att hitta på presenter men det är han ju inte. I julklapp överraskade han mig med städhjälp i ett halvår för att sen utvärdera. Jag blev helt paff och otroligt chockad. Städningen är verkligen något jag tycker är jobbigt och alltid tjatar om.

Nu ska vi iväg till kyrkan.


Saturday, January 10, 2009

Sur liten tjej


Miriam har ett riktigt surhumör och kan tjura länge när situationer inte blir som hon tänkt sig. Den här dagen hade hon gömt sig bredvid tvättmaskinen för att sura en stund. Jag gillar kontrasten med gulddiadem, halsband och fina kläder och så den tjuriga posen.

Det mönstrade papperet är ett av Forma Hantverks senaste och är så läckert. Har ni kläder från Me and I som de prickiga byxorna kommer ifrån så måste ni köpa det här papperet. De två företagen kanske skulle gå ihop och producera matchande kläder och papper.

Arrangerat foto


Jag har mycket svårt för att ta arrangerade foton vilket gäller både människor och föremål. Fast jag inser ändå att foton av det slaget också fyller en funktion. Jag har idag gjort ett försök att kombinera julgranen med en fin skulptur hemma. Först försökta jag med ett foto på någon av våra tomtar men det blev inte så bra. Jag såg vår familjeskulptur som vi köpte i Sydafrika och ställde den i förgrunden. Jag har redan planerat en layout med mycket tankar om all tid som vi spenderade med varandra som familj den här julen. Jag är glad att jag dokumenterat vår fina skulptur och effekten från granen blev också fin.


Friday, January 09, 2009

Lycka



är att komma hem och hitta ett brunt stort kuvert på trappan. Denna gången var det ifrån Scrapaddicted. Ett härligt DT-paket som jag sätter saxen i redan ikväll.

Kesolock som dekoration

Jag har under hösten samlat kesolock för att använda som dekoration. Det är en så fantastisk fin lövranka på locket. På den första layouten har jag skapat en längre ranka med löv. Jag färglade de med lite röd fluid chalk för att lyfta upp den röda färgen från solreflexerna i fotot. Jag hittade också ett hjärta från Heidi Swapp som passade perfekt i färgen.

På den andra har jag behållt löven klara. Det var svårt att få fram effekten av det genomskinliga. Det ger en extra effekt utan att störa i färger och mönster.



Wednesday, January 07, 2009

Vänskap är mitt ledord för 2009


Det blir alster då och då för Scrappiz som jag inte alltid kommer ihåg att visa även här. Idag är ett undantag.

Jag gjorde en sida med ett ledord för 2009 och det satt långt inne precis som fotona. Jag försöker verkligen undvika löften och liknande men kände mig mogen för att ta ett beslut om fokus på vänskap för 2009. Det är ett beslut som är taget i lust och längtan efter fördjupad vänskap med de människor som idag omger mig - både hemma och långt bort. Jag vill också fördjupa vänskapen med min man och mina barn.

En rolig layout att göra med udda färger för att vara mig. Mönstrat papper från GCD design och en overlay från Hamblys över det. Ordet vänskap är printat på OH - papper.

Tuesday, January 06, 2009

En layout med Formas egna papper


Forma Hantverks senaster serie heter Kulör och det här papperet är verkligen en symfoni av olika kulörer. Det är prickar i massa härliga färger och till härliga sommarfoton passade det så bra. Här finns deras papper.

En händelse från i somras där man kunde testa att åka på olika uppblåsbara grejer en eftermiddag. Min syster och Benjamin åkte varm korv och det gick så bra för dem.
Dekorationer är en bit nät som det varit kulor i, några knappar och diverse bokstäver.

Inte tid att äta


Benjamin hade knappt tid att äta idag. Det var fullt med killar och tjejer på isbanan och han följde bara med hem på lunch om han slapp ta av sig skridskorna. Det var alldeles för mycket dyrbar skridskotid som skulle försvinna om han var tvungen att ta av sig. Vi får väl vara glada att han inte sover med skridskorna på.

10 foton i veckan

Nu har jag funderat på utmaningen som går ut på att fota varje dag i ett år. Jag har länge längtat efter att fotografera livet mer men vill inte binda upp mig på att ta ett foto om dagen. Allt som handlar om löfte och måsten blir lätt tunga ok i mitt liv vilket jag måste undvika. Nu har jag trots detta testat att i en vecka ta med kameran hela tiden och fotat även vardagliga händelser. Det har varit en mjukstartsvecka med mycket ledig tid tillsammans med familjen och så ett fantastiskt väder. Men jag har tagit foton på tex Busfabriken och hos goda vänner i fredags bara för att jag bestämt mig. Innan har jag haft fototillfällen i min hand men inte orkat eller haft lust att ta fram kameran. Jag har börjat argumentera med mig själv om att det inte är bra ljus eller att jag inte kommer få en bra vinkel osv. Precis som jag håller på med motion och andra nyttigheter. Jag har så många ursäkter för att det inte blir bra bilder - stökigt hemma, fel inredning, dåligt ljus, ointressant liv osv.

Jag vet inte hur detta förhållningssätt fått mig fast - det viktiga nu är att jag efter många dagar och nätters funderingar fått ett annat förhållningssätt till kameran och fotandet. Jag har surfat och tittat på underbara vardagsbilder tex här. Jag har funnit glädjen, lusten och kärleken till fotograferandet igen.

I morse hamnade jag här och blev så tokinspirerad. Detta ska jag bära med mig som en checklista och en påminnelse när de destruktiva tankarna kommer igen.

Så jag har bestämt mig för att ta fram kameran varje dag och sammanställa detta i ett fotokollage i stlutet av veckan. Jag har använt en mall från Ali Edwards och ska lära mig att sätta dit text också. Den här mallen rymmer 10 bilder och det känns bra att få med det antalet från varje vecka. Det kanske inte blir bilder från varje dag, högst troligt, men varje vecka blir dokumenterad. Jag är mycket nöjd över att funderat ut en version som jag tror fungerar i mitt liv.


Andra "Dagens foto"-fotografer: Webmosterhelene, Ulrica, Sockergrynet, Silwerstar, Qurin, Annahanna, Snöstjärna, Ellen, Tezzan, MonicaO, Maria/fembarnsmamma, Pernilla, Cybertjejen, Mia, copyrightmaria, mariagunilla, livethososs-Anna, Badanka

Monday, January 05, 2009

Fångat ljuset och kylan

Innan barnen kom in i mitt liv var det just naturbilder som jag fotade. Jag älskade att krypa runt och fånga detaljer och fina mönster. Det var länge sen nu men idag och igår bestämde jag mig för att gå ut trots den bistra kylan och försöka fånga känslan på bild. Det är ju ett så fantastiskt väder med all sol och den frostiga världen i vitt.

Jag är nöjd med dessa tre bilder. Drömmer som vanligt om ett makroobjektiv men känslan går att fånga ändå. Den sista bilden har jag använt photoshop som makrobjektiv istället. Jag har zoomat in bilden och skärpt den väldigt mycket så att det nästan blev konstgjort. Reflexerna har jag också lagt på i photoshop. Det är häftigt att fotot kan bli en bra bit ifrån verkligheten men ändå visa känslan.


Benjamin han bara åker skridskor nu trots att han har öroninflammation på båda öronen. Läkaren på vårdcentralen fattar inte att han inte har ont för det ser så illa ut. Men han är hur pigg som helst. Bilden blev inte skarp men ser ni lyckan i hans ansikte. Den vill jag bara bevara.



Sunday, January 04, 2009

Nu har vi is i Borggård!




Barnen är så lyckliga över granngubbarna som har spolat planen alldeles nära vårt hus. De har åkt i dag trots kylan som har legat runt - 15 hela dagen. Benjamin har redan bestämt att han ska ut och åka direkt efter frukost för man måste passa på när man har is hemma. Så klok han är sonen!
Jag lyckades fånga Miriam i den sista självande kvällsolen. Det här kommer bli bra för henne för nu kan hon träna lite varje dag. Snart släpper det med modet och balansen. Fast man kan ju åka spark också på isen - det är det hon håller i på den översta bilden.




Saturday, January 03, 2009

Januari Månadspaket från Scrapaddicted

Den här gången är månadspaketet fyllt av kärlek. Det är härliga papper från MME och KI. Ett paket glittriga thickers är pricken över iet till dessa papper.
Jag har skapat massor och det skulle nog kunna bli fler. Scrapaddicteds månadspaket är helt klart det bästa!

En layout med fokus på det vita och enkla. De glittriga bokstäverna passade så bra med vit bakgrund. Några småbitar av kärlekspapperen fick symbolisera kärleken mellan de tre kusinerna.
En enkel och snabb layout med ett foto på vår mormor och alla hennes barnbarn. Vi har som tradtition tagit ett sådant här foto som hon skickar som julkort. Jag har bara lagt till ett rosa hjärta från Heidi Swapp och röd dymo.

Det här rosa passade så bra till vår extra lillasyster. Hon är rosa och vi tycker så mycket om henne. Jag har använt bitar från alla papper i serien från MME. Jag har lagt till lite tyll, bokstavstickers och dymo.

Det ljusblå glittriga cardstocksarket i paketet passade perfekt till badhusbilder. Benjamin älskar forsen i vårt badhus även om den är väldigt läskig. Jag har lagt till svarta knappar och gamla thickers.
En layout som är lite busigare och tuffare. Jag har dragit med en svart stämpeldyna bakom fotot. Jag har även dragit över det glittriga diecutsarket från KI. Jag har lagt till mer svarta detaljer i form av spets och bokstäver. Jag har också klippt ut en hög med småhjärtan och skapat en liten hög.

En layout till med vårt extrabarn och några tankar om vår relation. Färgerna på hennes kläder passade så perfekt till både cardstock och mönsterpapper. Jag har stämplat ett hjärta för journaling och lagt till en vit blomma med en röd blingsten i.